Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we ook weer even terug: wat zijn de meest voorkomende storingen en waar zijn we het meest mee bezig geweest?
Op nummer één staat bij de spa’s afgelopen jaar de storing “drie knipperende puntjes in het display” of “mijn spa warmt niet op”.

Spa builders display 8 knoppen Deze storing komt vaak na een aantal jaren voor bij spa’s waar een pressure switch in zit. Dit zijn veelal besturingen van Gecko of Spa Builders, maar ook andere merken waar gewerkt wordt met een pressure switch zien we dit probleem.

Wat is een pressure switch?
Een pressure switch is eigenlijk een soort bescherming voor de spa: Hij checkt eigenlijk of de motor die voor de circulatie van het water langs het heater element zorgt, wel functioneert. Draait de motor en er is warmtevraag, mag de heater aan. Maar als de motor niet draait en er is warmtevraag mag de heater nooit aangaan, anders zou het water bij de heater oververhit kunnen raken met alle gevolgen van dien!
De pressure switch meet of de motor aanstaat door de waterdruk te meten. Komt deze waterdruk boven een bepaalde instelde water, gaat de pressure switch er van uit dat de motor draait.

Wat veroorzaakt deze storing?
De drie knipperende puntjes geeft eigenlijk aan dat de pressure switch te weinig druk registreert om de heater aan te kunnen zetten, dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De pomp die voor de circulatie zorgt werkt niet: check eerst even of het water wel rondstroomt en of er wel druk is, zit er niet iets voor het filter o.i.d.? Ziet u geen doorstroming, check nog even of alle groepen in de meterkast er wel inzetten, anders kunt u het beste gelijk met ons contact opnemen!
  • Het filter is vervuild: Als het filter erg vuil is, kan dit de water toevoer verstoppen en daarmee te weinig waterdruk bi jde pressure switch opleveren. Probeer eens de filters uit de spa te halen, de spa te resetten (de stroom van de spa gedurende een minuut afhalen) en dan te kijken of de storing weg is. Is dit het geval, maak dan de filters goed schoon, of koop hier nieuwe.
  • De pressure switch is stuk, vervuild, verkalkt of staat verkeerd afgesteld. De pressure switch is een gevoelig onderdeel van een spa, wat door allerlei invloeden van slag kan zijn, en is instelbaar.
  • In sommige gevallen is de storing iets te vaak voorgekomen waardoor de spa in de storing blijft “hangen”. Soms is een reset van de spa voldoende.

pressure switches123

Hier links ziet u 3 types pressure switches die in 90% van de besturingen met een pressure switch voorkomen.
Type 1 en 2 zijn verouderde types, deze zijn het meest storing gevoelig.
Het nieuwe type pressure switch kopen kunt u HIER.

Heeft u dus een probleem met drie knipperende puntjes of een spa die niet opwarmt? Bel (075 – 207 3065) of mail ons, wij zijn u graag van dienst!