Ørskog“Help, mijn spa, bubbelbad in de tuin of hottub warmt niet op!” is een noodkreet die we vaak aan de telefoon te horen krijgen. Meestal is de spa al een aantal jaren oud, heeft altijd probleemloos gedraaid, maar dan op een onverwacht moment is de spa opeens koud. En dat is uiterst vervelend, en niet alleen in de winter. Want uiteindelijk heeft u een spa of hottub om in lekker warm water van zo’n 37/38 graden te kunnen bubbelen.

En zeker als je dan door de kou (of wellicht de sneeuw) alvast in je zwemkleding (of zonder) naar je spa of hottub toeloopt, de kap open doet en er achter komt dat het water wel errrrg koud is. Voor bevriezing van uw spa hoeft u trouwens in heel veel gevallen niet bang te zijn, aangezien de meeste moderne besturingen (Balboa of Gecko bijvoorbeeld) een beveiliging hebben dat als het water te koud wordt, de pompen continu gaan draaien om te zorgen dat het water niet bevriest. Wel moet de elektriciteit natuurlijk niet uitgevallen zijn, want dan draait er niets meer. Maar dan is het nog zo dat  goed geïsoleerde spa’s niet zomaar bevriezen, het kan soms wel dagen duren voordat het water afkoelt van de ingestelde temperatuur naar het vriespunt, en dan moet het toch wel een behoorlijke tijd flink vriezen buiten.

Uiteraard is het probleem als uw “buitenbubbelbad”  niet meer opwarmt  iets wat prima door ons opgelost kan worden, maar de vraag is altijd even: wat is de oorzaak dat de spa niet warm wordt?

Even een checklijstje met wat mogelijke oorzaken:

  • Staat de stroom er nog op? Zo niet is even de vraag wat er gebeurt als u de elektriciteit weer inschakelt. Als de elektrogroep kort na inschakelen weer eruit gaat ( vaak de aardlek) is er meestal iets met de heater aan de hand, of eventueel een pompstoring.
  • Geeft de spa iets in het display aan? Zo ja, kijk even wat er staat, veel voorkomende meldingen zijn bijvoorbeeld FLO, FLOW, FLC, deze duiden op een storing. Staat er bijvoorbeeld ECO, ECON of SLP, betekent het dat de spa in een stand staat waardoor de spa alleen op bepaalde tijden verwarmt of dat de spa in de SLEEP modus staat, een stand die vaak gebruikt wordt als iemand op vakantie gaat. Concreet betekent het dat de spa niet opwarmt. Kijk in dit blog voor meer info voor EC, ECN of ECON.
  • Draait de circulatiepomp of als de spa geen aparte circulatiepomp heeft: draait de massagepomp op de laagste stand? Zo niet, kan de pomp de oorzaken van het probleem zijn, wel gaat dit vaak in combinatie met één van de hierboven aangegeven meldingen in het display.

Bovenstaande oorzaken dekt voor 90% van de gevallen de storingsmeldingen af, uiteraard kan er ook nog wel eens een combinatie van deze zich voordoen.

Op onze webshop verkopen wij veel spa onderdelen als u zelf aan de slag wilt: klik hier om onze onderdelen te bekijken.

Wilt u dat wij uw spa repareren? Bel ons op 0180-660 660 of vul het contactformulier in

 

Zie ook: Spa heater lekt