Als in een display van een spa of hottub de melding “EC”, “ECN” of “ECON” staat of knippert betekent dit dat de spa in de Economy Mode staat. Meestal ziet u de huidige temperatuur die wisselt met één van de drie meldingen.

ECN melding display

Balboa display in ECN mode

Deze melding komt zowel bij Gecko als bij Balboa besturingen voor (alsmede veel merk specifieke systemen zoals Hawkeye, Saratoga, Sundance, Artesian, Hotspring, Jacuzzi, Sunbelt spas etc.). Het geeft aan dat de spa in een economische modus staat waardoor de spa in de meeste gevallen alleen opwarmt tijdens de filtercyclus. Dit betekent dat als de circulatiepomp draait om de filtercyclus te doorlopen de hottub op dat moment ook opwarmt. Er zijn wat betreft de gevolgen van deze EC, ECN of ECON modus 2 situaties te onderscheiden:

De spa of hottub heeft een 24 uurs circulatiepomp
In dit geval heeft de EC, ECN of ECON modus eigenlijk geen invloed op de temperatuur. De spa circuleert continue, dus de spa warmt gewoon op, op het moment dat dit nodig is. Eigenlijk heeft in veel gevallen deze modus niet echt toegevoegde waarde. Wel kan het voorkomen dat in een aantal specifieke gevallen er toch instellingen in de besturing staan die het gedrag van de spa beïnvloeden. Naast een heleboel standaard besturing van Gecko of Balboa bestaan er ook besturingen die specifiek voor één merk geconfigureerd zijn. Daarom is het lastig te zeggen dat in alle gevallen met een 24 uurs circulatiepomp de economy stand geen nut heeft, maar het zal in de meeste situatie wel het geval zijn.

De spa of hottub heeft GEEN 24 uurs circulatiepomp
In dit geval kan de EC, ECN of ECON modus wel van invloed zijn op de water temperatuur. De spa warmt alleen op tijdens de de filercycli, ook als de water temperatuur onder de ingestelde temperatuur. Als dan bijvoorbeeld de filtercyclus ingesteld staat op 2 uur ( van de 12 uur) en in deze 2 uur lukt het de spa niet om op temperatuur te komen, kan het voorkomen dat de water temperatuur iet de ingestelde temperatuur bereikt. Ook hier geldt weer dat sommige besturingen merk specifiek zijn en andere instellingen heeft, mar in het grootste deel van de gevallen is de instelling zoals hier beschreven.

website 800x600Oplossing:
Een deel van de displays heeft een knop “Economy” of “Mode”. Vaak is het indrukken van deze knop in combinatie met een andere knop (afhankelijk welke besturing) de mogelijkheid om de Modus van de spa om te schakelen naar standaard. De meest voorkomende standen van de modus zijn:

Meestal is de modus te wisselen door een aantal toetscombinaties, dit verschilt per besturing, u kunt de volgende eens proberen:

  • Bij Gecko besturing zit er soms een Econo knop: deze een paar seconden indrukken, dan loslaten en weer een keertje indrukken wisselt de stand
  • Bij spa display’s zonder de knop “Mode” of “Prog”: druk eerst “Temp” knop en dan de “Light” knop
  • Bij spa display’s met knop “Mode” of “Prog”:
    • Druk knop “Mode/Prog” en daarna de knop “Cool” om naar de juiste modus te gaan, bevestig de keuze met “Mode/Prog”  of:
    • Druk knop “Cool” en daarna de knop “Mode/Prog” voor iedere modus wisseling dit u wilt.

Komt u er niet uit? Kijk even of er een merk op de display staat, maak desnoods even een fotootje en bel (075 – 207 3065) of mail (info@vitalux.nl) ons zodat wij u kunnen helpen om uw modus in te stellen.
Wij helpen u graag!