20160120_124209De spa heater of verwarmingselement is een onderdeel wat vaak na een aantal jaren het kan begeven. Maar wat is zo’n spa heater nu eigenlijk? Vaak bestaat dit onderdeel uit een lange buis waar een warmte-element in zit, vergelijkbaar met een dompelaar van vroeger waar water mee opgewarmd kan worden. Op de aansluitingen van deze verwarming ontstaan meestal de problemen als er lekkage is bij de heater.

Het heater element zit in de metalen buis en bij de aansluitingen zitten 2 rubber ringetjes, die voor de afdichting zorgen. Op deze aansluiting kan de spa heater gaan lekken. Dit gaat vaak langzaam, waardoor er langzaam een kalkophoping ontstaat rond de aansluitingen van de verwarmingsbuis. Uiteindelijk gaat vocht er voor zorgen dat er kortsluiting komt waardoor de aardlekschakelaar van de meterkast er uit zal klappen.

Spa heater element Balboa verwarmingselement

Een andere mogelijkheid is dat de coating van het warmte-element barst. De oorzaak kan zijn dat vuil zich op het warmte-element afzet en door opwarming plaatselijk de coating beschadigd, of dat er iets tegen het element is aangekomen en daardoor een beschadiging heeft opgelopen.
Uiteindelijk levert dit vaak kortsluiting op waardoor de elektra uit zal vallen. Deze storing kan soms alleen voorkomen als het element wat warmer is, waardoor micro scheurtjes ervoor zorgen dat er contact met het water komt. Daardoor kan deze storing nog wel eens lastig te traceren zijn, maar in heel veel gevallen is het vervangen van dit heater element de oplossing van uw probleem.

Uiteraard zijn er ook merken die een eigen specifieke heater hebben, zoals bijvoorbeeld de Sundance spa heater of de nieuwste Gecko In.therm heaters. Dit zijn systemen waarbij het losse heater element niet uit te wisselen is, maar waarbij het hele verwarming inclusief sensoren uitgewisseld zal moeten worden.
Heeft u een probleem met uw spa verwarming of spa heater, bel ons: 075 – 207 3065 of mail ons!
Wij lossen graag uw probleem op.

Uiteraard kunt u ook eens kijken op onze webshop onder het hoofdstuk heaters.

Zie ook: Spa warmt niet op