Heeft u last van een witte aanslag in uw spa of hottub?

Als u last heeft van een witte aanslag is er een grote kans dat kalk afzetting de boosdoener is! Kalkaanslag herkent u als volgt:

  • De binnenkant van uw schaal voelt een beetje ruw aan
  • Als u met uw hand over de schaal wrijft, kunt u de witte waas weg wrijven
  • De witte aanslag bevindt zich op alle gedeeltes van de schaal die onder water zitten

kalkaanslag spa jacuzziDe oorzaak van kalkaanslag in spa of hottub

In basis doet het verschijnsel zich voornamelijk voor in gebieden waar in het leidingwater al vanzichzelf een hoge hardheid heeft, en dus ook kalkrijk is. In 90% van de gevallen heeft het ontstaan van de witte aanslag / kalkaanslag te maken met het te snel verhogen van de PH waarde. Als u te snel  in 1x te veel PH+ doseert bestaat de kans dat de kalk uit het water treedt en zich aan de schaal hecht. Het effect doet zich ook sneller voor als de PH waarde van het water al wat hoger is (rond de 7 of hoger), voordat PH+ toegediend wordt.

Witte aanslag bij Aquafinesse gebruik

Een heel enkele keer komen we kalkafzetting tegen bij het gebruik van Aquafinesse. Dit komt omdat Aquafinesse de PH waarde kortstondig omhoog brengt. Als dit verschijnsel zich voordoet is het eigenlijk altijd bij de eerste dosering van Aquafinesse na het verversen van het water van de spa of hottub in combinatie met een relatief hoge PH waarde van het drinkwater. Als u dit eenmaal meegemaakt heeft, is het bij de volgende keer verversen van het water belangrijk eerst de PH waarde van het water in de spa terug te brengen naar 7.0, voordat de eerste dosering van Aquafinesse plaats vindt.

Hoe kan ik de witte aanslag of kalkaanslag verwijderen?

Helder water jacuzzi spaDe witte aanslag in uw spa of hottub kunt u wegkrijgen door de PH waarde van uw water naar beneden te krijgen. Dit kunt u doen door het doseren van PH-. zsorg dat de PH waarde onder de 7.0 komt (bijvoorbeeld 6.5). Dan zal als het goed is het kalk gaan oplossen in het water, hierdoor zal de PH waarde echter weer stijgen. Hou dus de PH waarde in de gaten! Zorg dat de waarde onder de 7.0 blijft zolang nog niet al het kalk opgelost is. Zodra dit het geval is, breng de pH waarde (met beleid) weer naar 7.2.

Wat heb ik nodig?

Om kalkaanslag te verwijderen kunt u bij ons de volgende artikelen vinden in onze webshop:

Heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikelen? Bel (075-207 3065) of mail (info@vitalux.nl) ons!