Zwembadwater groen of troebel binnen een dag

Afgelopen week belt één van onze klanten met de vraag hoe het kan dan zijn zwembad groenig begint te worden, dit terwijl hij een automatische chloordoseringssysteem (door middel van zoutelektrolyse) in zijn zwembad heeft. En we zijn nota bene aan het begin van de week nog langs geweest voor onderhoud! Dan is het soms voor ons ook wel even denken of we misschien iets over het hoofd gezien hebben, tot plotseling er een lichtje gaat branden: Heeft het soms gisteren of eergisteren flink geonweerd? Ja dat was het geval!

IMGP0710

Chloor en onweer

Het klinkt misschien vreemd: maar na een flinke onweersbui boven een zwembad kan in één klap al het chloor uit het bad verdwenen zijn. Wat er gebeurt heeft te maken met een scheikundige reactie: door de bliksem wordt met een chemische reactie zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3). Deze ozon reageert vervolgens met het (vrije) chloor in het zwembadwater, waardoor in een hele korte tijd al het chloor uit het water is getreden en verdampt is. Het gevolg is een grote hoeveelheid water waar geen chloor in zit. Bij een spa of hottub is het meestal geen probleem omdat deze nogal redelijk afgedekt is met een deksel of cover en waar regelmatig een chloorblokje in gedaan wordt wat langzaam oplost. Het probleem doet zich voornamelijk voor bij buitenzwembaden.

Automatische doseertechniek

Als een zwembad over een automatische doseertechniek beschikt, lost het probleem vanzelf op: de installatie gaat vanzelf het chloor opvoeren, wel moet het niveau van 0 af aan weer opgevoerd worden en zal er een tijdje overheen gaan voordat het chloorgehalte hoog genoeg is om de algengroei te bestrijden, maar meestal is een paar dagen voldoende. Het is ook mogelijk om handmatig te shocken, mogelijk met granulaat of vloeibaar chloor.

Wilt u meer informatie? Bel (075-207 3065) of mail (info@vitalux.nl) ons!